Ga naar de inhoud

Straatfotografie in Nijmegen

Nijmegen is een stad die veel te bieden heeft voor fotografen die op zoek zijn naar diverse onderwerpen. Energieke winkelstraten, een historisch centrum en het bruisende studentenleven maken van Nijmegen een ideale plek om te fotograferen.

Bruisende boven- en benedenstad

Maar Nijmegen heeft meer te bieden dan alleen historische gebouwen. Het is ook een bruisende studentenstad met een levendige en diverse cultuur. De universiteit van Nijmegen trekt studenten van over de hele wereld aan, wat resulteert in een internationale sfeer en diverse onderwerpen voor straatfotografie. Studenten die druk bezig zijn met hun studie, vriendengroepen die gezellig bij elkaar zitten en mensen die genieten van de talloze festivals en evenementen die in de stad plaatsvinden. Het is allemaal te vinden in Nijmegen.

Gebouw van de Gelderlander net achter de Snelbinder

Mijn favoriete plek is café De Blonde Pater in de Lange Hezelstraat, bij de Ganzenheuvel. De beste koffie van Nijmegen en heerlijke verse lunch. Aanrader! Deze Lange Hezelstraat kenmerkt zich door een verzameling Nijmegenaren. Ik denk dat dit de straat is waar de Nijmegenaar zelf het liefst komt. De toerist is in de minderheid.

Vanaf hier wandel je zo door naar de Waalkade met de enorm fotogenieke Snelbinder (brug). Heerlijk de wind in je haren. Je loopt hier zo langs alle grand cafés en restaurants naar de Waalbrug, het Valkhofpark en via de trap terug naar de bovenstad.

Ook is de Lange Hezelstraat de straat die je naar het door Frank Boeijen bezongen Kronenburgerpark brengt. Je wandelt daarna zo via de moderne architectuur van de Hessenberg terug naar Plein ’44, midden in het centrum.

Energieke, overzichtelijke winkelstraten

De energieke winkelstraten in Nijmegen zijn een andere plek waar straatfotografen hun hart kunnen ophalen. De stad heeft een gevarieerd aanbod aan winkels, van kleine boetiekjes tot grote winkelketens. Hier kunnen fotografen de energie van het winkelend publiek vastleggen, terwijl ze tegelijkertijd unieke composities en interessante patronen creëren.

Ook helpen de grote raampartijen in bijvoorbeeld de Molenstraat je mooie reflecties te fotograferen. De “verdiepingen” van de Marikenstraat, de Nijmeegse koopgoot, maken dit een plek waar je zo een uur kunt doorbrengen. Vergeet niet op de bovenverdieping een rondje te maken om het Huis van de Geschiedenis – zeker met zon een aanraden vanwege de mooie schaduwen en de reflectie van het licht tegen de Bibliotheek en Lux.

Eenvoudig te bereiken

De bereikbaarheid van Nijmegen met het openbaar vervoer is ook een groot pluspunt. De stad is goed bereikbaar met de trein en bus, waardoor het makkelijk is om vanuit andere steden naar Nijmegen te reizen voor een dagje fotografie. Bovendien heeft Nijmegen een uitstekend netwerk van fietspaden, wat het nog makkelijker maakt om de stad te verkennen. Fiets ook eens de Ooij in, het schitterende natuurgebied wat tegen Nijmegen aan ligt. Lopend kun je van onder de Waalbrug via de wankele Ooijpoort brug zo de natuur in!

Begeleid een stukje wandelen in Nijmegen? Meld je dan zeker aan voor een van mijn fotowandelingen!

Tot snel,